De aankoop van een nieuw paard moet goed overwogen worden. Je moet er niet enkel zeker van zijn dat het paard echt is wat je zoekt, ook verschillende formaliteiten zoals een contract en de veterinaire keuring dienen goed overwogen te worden. Ook moet je rekening houden met de extra kosten die het houden van een paard met zich mee brengen. Wat moet je doen indien je na een korte tijd verborgen gebreken bij uw nieuwe aanwinst ontdekt?
Op vele vragen kan je een antwoord vinden in de brochure 'DE VIJF GEBODEN bij de aankoop van een paard - handleiding voor kopers en verkopers'. Deze is samengesteld door vzw Vlaams Paardenloket en kan je vinden via onderstaande link.
De 5 geboden bij de aankoop van een paard
Veterinaire keuring
Om latere problemen te vermijden, wordt het paard of pony best voor de definitieve aankoop veterinair of diergeneeskundig gekeurd.
De keuring bestaat uit verschillende onderdelen:
Controle identiteit
Hierbij worden de documenten en chip van het dier gecontroleerd op juistheid. Ook wordt nagekeken of de opgegeven leeftijd klopt. Verder wordt de vaccinatie-status van het paard nagekeken en kunnen we raad geven betreffende de nodige ontwormingen. Indien u wenst, helpen we om het paard op uw naam te zetten.
Klinische keuring
Tijdens de klinische keuring wordt het dier helemaal gecontroleerd. Alles wordt kritisch bekeken en betast (tanden, rug, pezen en gewrichten, ...). Hart en longen worden beluisterd.
De gangen van het dier worden op stap, draf en galop geëvalueerd. Liefst op harde en op zachte ondergrond, zowel op de rechte lijn als op de volte. Aan de hand van 'buigproeven' wordt bekeken of er sprake is van manken en of er risico is voor manken in de toekomst.
Er wordt gezocht naar de sterke kanten van het dier en de eventueel mindere punten worden vermeld.
We kijken of het paard kan dienen voor het doel waarvoor je het wil kopen en wat de eventuele risico's zijn.
Radiografische keuring
Tijdens dit deel van de aankoopkeuring worden röntgenfoto's (RX) van het paard genomen. We controleren vooral de ondervoeten, kogels, sprongen en knieën. Zo worden mogelijke gewrichts- en botproblemen opgespoord. Denk maar aan hoefkatrol, OC(D), ontstekingen of cystes ... .
Verdere onderzoeken
Soms is het nog nodig aanvullende onderzoeken te doen. Deze worden niet steeds gedaan. Ze zijn soms nodig als er tijdens de voorgaande onderzoeken verdachte zaken naar boven komen.
Een bloedonderzoek kan soms nodig zijn om te weten of het dier in een goede gezondheid is. Ook kan er gezocht worden naar eventuele medicatie zoals pijnstillers die gebruikt kunnen worden om manken te verdoezelen. Ook zomereczeem kunnen we via bloedonderzoek opsporen.
Soms is een echografie nodig. Bijvoorbeeld bij merrie's die je als kweekdier wil gebruiken. Als er verdachte letsels aan de pezen worden gevoeld, worden deze best met echo bekeken.
Met een video-endoscoop kunnen we via de neus en de stembanden (cornage) tot in de luchtpijp en aan de longen (COPD) kijken.
Papierwerk
Normaal zou elke paardachtige volledig geïdentificeerd moeten zijn en correct geregistreerd staan in de centrale gegevensbank.
Bij het paard hoort dan een equipas of een stamboekpaspoort en een mutatiedocument (zoals hiernaast afgebeeld).
De verandering van eigenaar in de centrale gegevensbank wordt gratis uitgevoerd aan de hand van dit mutatiedocument.
Op dit mutatiedocument moet je onder punt 5 'Wijziging coördinaten van de huidige eigenaar' het vakje 'Nieuwe eigenaar' aankruisen en daaronder de gegevens van de nieuwe eigenaar invullen.
Hetzelfde moet je doen onder punt 6 'Wijziging coördinaten sanitair verantwoordelijke'. De sanitair verantwoordelijke moet niet dezelfde als de eigenaar zijn. Wel moet de sanitair verantwoordellijke een natuurlijke persoon zijn (geen firma of vennootschap) en meerderjarig zijn (de eigenaar kan bijvoorbeeld een kind zijn en de sanitair verantwoordelijke dan één van de ouders). Steeds naam en voornaam invullen.
In de kaders links- en middenonder moet dan de nieuwe, fiere eigenaar en de sanitair verantwoordelijke handtekenen.
Het kader rechtsonder moet ook door de nieuwe eigenaar worden ondertekend en de vertrekdatum moet worden ingevuld. Dit gedeelte moet worden uitgeknipt en bijgehouden door de verkoper. De rest van het blad moet je opsturen naar het adres bovenaan vermeld op het mutatiedocument.
Indien gewenst kan je ook punt 2 'Definitieve uitsluiting voor de slacht door beslissing van de eigenaar' invullen. Dit is definitief voor de rest van het leven van het paard: het paard mag nooit meer geslacht worden, ook niet door eventuele andere eigenaars in de toekomst.
Het nieuwe mutatiedocument wordt dan naar de nieuwe eigenaar opgestuurd. De equipas kan dadelijk door de nieuwe eigenaar worden meegenomen, hierin worden geen gegevens aangepast. Het mutatiedocument is het eigendomsbewijs.
Voor paarden met een stamboekpaspoort kan je best contact nemen met het desbetreffende stamboek.
Als het paard niet gechipt is, niet volledig geïdentificeerd of niet correct geregistreerd staat in de centrale gegevensbank, is dit het moment om het dier volledig in orde te brengen. Kijk hiervoor onder 'chippen-registreren' bij de faq over het paard op deze website.